Waar wordt crypto eigenlijk voor gebruikt?

Het is een peer-to-peer-systeem waarmee iedereen overal betalingen kan verzenden en ontvangen. In plaats van fysiek geld dat in de echte wereld wordt overgedragen en uitgewisseld, bestaan cryptocurrency-betalingen puur als digitale invoer in een online database waarin specifieke transacties worden beschreven. De nieuwe gegevens over het gebruik van cryptocurrency staan op pagina 46 van het rapport. Ten eerste blijkt dat 12 procent van de deelnemers, iets meer dan 1.400, op een bepaald moment in het voorgaande jaar cryptocurrency bezat of gebruikte.

Als dat extrapoleert naar de algemene Amerikaanse bevolking, suggereert dat dat vorig jaar bijna 40 miljoen Amerikanen betrokken waren bij cryptocurrency. Je gebruikt mogelijk een niet-ondersteunde of verouderde browser. Gebruik voor de best mogelijke ervaring de nieuwste versie van Chrome, Firefox, Safari of Microsoft Edge om deze website te bekijken. Cryptocurrency is gedecentraliseerd digitaal geld dat is gebaseerd op blockchain-technologie.

Je kent misschien de meest populaire versies, Bitcoin en Ethereum, maar er zijn meer dan 19.000 verschillende cryptocurrencies in omloop. Een cryptocurrency is een digitaal, versleuteld en gedecentraliseerd ruilmiddel. Dollar of de euro, er is geen centrale autoriteit die de waarde van een cryptocurrency beheert en onderhoudt. In plaats daarvan worden deze taken via internet breed verdeeld onder de gebruikers van een cryptocurrency.

U kunt crypto gebruiken om gewone goederen en diensten te kopen, hoewel de meeste mensen net als in andere activa, zoals aandelen of edelmetalen, in cryptocurrencies investeren. Hoewel cryptocurrency een nieuwe en opwindende beleggingscategorie is, kan de aankoop ervan riskant zijn, aangezien u behoorlijk wat onderzoek moet doen om te begrijpen hoe elk systeem volledig werkt. Dat cryptografische bewijs komt in de vorm van transacties die worden geverifieerd en geregistreerd op een blockchain. Een blockchain is een open, gedistribueerd grootboek waarin transacties in code worden vastgelegd.

In de praktijk lijkt het een beetje op een chequeboek dat over talloze computers over de hele wereld wordt verspreid. Transacties worden geregistreerd in „blokken” die vervolgens aan elkaar worden gekoppeld in een „keten van eerdere cryptocurrency-transacties”. Met een blockchain heeft iedereen die een cryptocurrency gebruikt een eigen exemplaar van dit boek om een uniform transactierecord te creëren. Elke nieuwe transactie wordt gelogd en elke kopie van de blockchain wordt tegelijkertijd bijgewerkt met de nieuwe informatie, waardoor alle records identiek en nauwkeurig blijven.

Om fraude te voorkomen, wordt elke transactie gecontroleerd met behulp van een validatietechniek, zoals een bewijs van werk of een bewijs van inzet. Proof of work en proof of stake zijn de twee meest gebruikte consensusmechanismen om transacties te verifiëren voordat ze aan een blockchain worden toegevoegd. Verificateurs worden vervolgens beloond met cryptocurrency voor hun inspanningen. De race om blockchain-puzzels op te lossen kan intense computerkracht en elektriciteit vergen.

Dat betekent dat de miners nauwelijks kunnen breken met de crypto die ze ontvangen voor het valideren van transacties, rekening houdend met de kosten van energie en computerbronnen. Sommige cryptocurrencies gebruiken een methode voor het verifiëren van een proof of stake om de hoeveelheid vermogen te verminderen die nodig is om transacties te controleren. Met een bewijs van inzet wordt het aantal transacties dat elke persoon kan verifiëren beperkt door de hoeveelheid cryptocurrency die hij bereid is te „inzetten” of tijdelijk wil opsluiten in een gemeenschappelijke kluis om deel te kunnen nemen aan het proces. Ook aan de horizon is de grootste rivaal van Bitcoin, Ethereum, die volledig overschakelt op een proof-of-stake-mechanisme.

Ethereum schat dat het energieverbruik met 99,95% zal dalen zodra het „het laatste hoofdstuk van proof of work on Ethereum” afsluit. Zowel het bewijs van inzet als het bewijs van werk zijn gebaseerd op consensusmechanismen om transacties te verifiëren. Dit betekent dat hoewel iedereen individuele gebruikers gebruikt om transacties te verifiëren, elke geverifieerde transactie moet worden gecontroleerd en goedgekeurd door de meeste grootboekhouders. Mining is de manier waarop nieuwe cryptocurrency-eenheden in de wereld worden uitgebracht, meestal in ruil voor het valideren van transacties.

Hoewel het theoretisch mogelijk is voor de gemiddelde persoon om cryptocurrency te minen, wordt het steeds moeilijker in proof-of-work-systemen, zoals Bitcoin. Proof-of-Work-cryptocurrencies hebben ook enorme hoeveelheden energie nodig om te minen. Bitcoin-mining verbruikt momenteel bijvoorbeeld elektriciteit op jaarbasis van 127 terawattuur (TWh), wat hoger is dan het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Noorwegen. Hoewel het voor de gemiddelde persoon onpraktisch is om crypto te verdienen door te minen in een proof of work-systeem, vereist het proof-of-stake-model minder krachtige rekenkracht, aangezien validators willekeurig worden gekozen op basis van het bedrag dat ze inzetten.

Het vereist echter wel dat u al een cryptocurrency bezit om deel te nemen. Als je geen crypto hebt, hoef je niets in te zetten. Het gebruik van crypto om veilig aankopen te doen, is afhankelijk van wat je probeert te kopen. Als je een betaling in cryptocurrency probeert uit te voeren, heb je waarschijnlijk een cryptocurrency-portemonnee nodig.

Eén type portemonnee is een „hot wallet”, een softwareprogramma dat interageert met de blockchain en waarmee gebruikers hun opgeslagen cryptocurrency kunnen verzenden en ontvangen. Onthoud dat transacties niet onmiddellijk plaatsvinden, omdat ze door een of ander mechanisme moeten worden gevalideerd. Cryptovaluta kunnen worden gekocht via crypto-exchanges, zoals Coinbase, Kraken of Gemini. Ze bieden de mogelijkheid om enkele van de meest populaire cryptocurrencies te verhandelen, waaronder Bitcoin, Ethereum en Dogecoin.

Toch kunnen ze ook beperkingen hebben. Je moet controleren of je exchange de juiste cryptokoppeling ondersteunt die je nodig hebt om een aankoop te doen. Je kunt bijvoorbeeld je voorraad USD Coin, een cryptostablecoin, gebruiken om Ethereum te kopen op Coinbase Exchange. Houd echter wel de kosten in de gaten, want sommige van deze beurzen brengen onbetaalbaar hoge kosten in rekening voor kleine crypto-aankopen.

We hebben het toonaangevende beursaanbod en een heleboel gegevens doorzocht om de beste crypto-uitwisselingen te bepalen. Op sommige brokerageplatforms zoals Robinhood, Webull en eToro kun je investeren in crypto. Dat is een aanvulling op crypto-uitwisselingen. Het is het beste om te onthouden dat het kopen van individuele cryptocurrencies vergelijkbaar is met het kopen van individuele aandelen.

In wezen zijn het risicoactiva. Hoewel de oorspronkelijke crypto tot nu toe met 35% is gedaald, heeft Bitcoin de afgelopen vijf jaar een stijging van meer dan 1.000% gekend. Deskundigen hebben gemengde meningen over investeren in cryptocurrency. Omdat crypto een zeer speculatieve investering is, met het potentieel voor intense prijsschommelingen, raden sommige financiële adviseurs mensen helemaal niet aan om te investeren.

Peter Palion, een gecertificeerde financiële planner (CFP) in East Norwich, New York, denkt dat het veiliger is om vast te houden aan een valuta die wordt ondersteund door een overheid, zoals de VS,. Dat gezegd hebbende, helpt Ian Harvey, een in New York gevestigde vermogensadviseur, klanten die specifiek geïnteresseerd zijn in cryptocurrency, hen er wat geld in steken. Wat betreft hoeveel ze moeten investeren, praat Harvey met investeerders over welk percentage van hun portefeuille ze bereid zijn te verliezen als de investering naar het zuiden gaat. Zo'n record kan een lijst van transacties zijn (zoals met een cryptocurrency), maar het is ook mogelijk voor een blockchain om allerlei andere informatie te bevatten, zoals juridische contracten, staatsidentificaties of de productvoorraad van een bedrijf.

Via het dark web kunnen gebruikers illegale goederen kopen en verkopen zonder te worden gevolgd door de Tor-browser te gebruiken en illegale aankopen te doen in Bitcoin of andere cryptocurrencies. Als de rekening wordt aangenomen, zou het gebruik van cryptocurrency voor routinematige kleine transacties, zoals het kopen van een broodje, dus niet het gedoe van de huidige belastingwet met zich meebrengen. Hoewel Bitcoin al vroeg voor dergelijke doeleinden werd gebruikt, zijn illegale activiteiten vanwege het transparante karakter en de looptijd ervan als financieel activum in feite naar andere cryptocurrencies zoals Monero en Dash gemigreerd. Aangezien cryptocurrencies niet gemakkelijk kunnen worden gebruikt om de meeste betalingen uit te voeren en geen andere intrinsieke toepassingen hebben, is de enige reden waarom ze waarde hebben omdat veel mensen denken dat het goede investeringen zijn.

Het zou bijvoorbeeld leuk zijn om onderscheid te maken tussen het verhandelen van prijsspeculaties op korte termijn en investeringen op lange termijn, of mensen die cryptocurrencies zoals bitcoin op dezelfde manier bezitten als grondstoffen zoals goud. De bitcoin-whitepaper, die de cryptocurrency-revolutie op gang bracht, voorziet in een elektronisch betalingssysteem waarmee „elke twee bereidwillige partijen rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder dat er een vertrouwde derde partij nodig is”, waardoor overheden en banken uit de financiële kringloop worden gesneden. Door zijn activiteiten over een netwerk van computers te verspreiden, kunnen Bitcoin en andere cryptocurrencies functioneren zonder dat er een centrale autoriteit nodig is. Hoewel andere cryptocurrencies zoals Ethereum beter presteren dan bitcoin, worden ze nog steeds beperkt door blockchain.

Door de buitengewone belangstelling voor cryptocurrencies wordt ook steeds meer rekenkracht gebruikt om de complexe codes op te lossen die veel van deze systemen gebruiken om te voorkomen dat ze beschadigd raken. De integriteit van het Bitcoin-systeem wordt beschermd door 'cryptografie', een methode om gegevens te verifiëren en te beveiligen met behulp van complexe wiskundige algoritmen (of codes). Bovendien kunnen juridische zorgen, met name binnen de Verenigde Staten, een belangrijke factor zijn om de acceptatie van cryptocurrency op afstand te houden. Dogecoin en andere dergelijke cryptocurrencies, die simpelweg zijn opgebouwd rond memes (Dogecoin, met zijn Shiba Inu-hondenmascotte, verwijst naar de „doge-meme”), doen niet eens alsof ze bruikbaar zijn in financiële transacties.

.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *